زنجیره تامین چیست؟
تعریف زنجیره تامین
زنجیره تامین از دو وجه قابل بررسی است، یک بخش درون شرکتی و یک بخش برون شرکتی. همانطور که از عنوان آن مشخص است، زنجیره تامین زنجیرهای از فعالیتها است که در آن ماده اولیه به محصول قابل ارائه به مشتری تبدیل میشود. وقتی از زنجیره تامین به عنوان یک موضوع فراشرکتی نام میبریم، منظورمان زنجیرهای از شرکتها و تامینکنندگان است که محصول هر یک، ماده اولیه شرکت بعدی خواهد بود. اما در این نوشته، هدف از زنجیره تامین، زنجیره تامین درون شرکتی است.
Supply chain management is the planning and coordination of all the people, processes, and technology involved in creating value for a company.
مدیریت زنجیره تامین، برنامهریزی و هماهنگی تمامی افراد، فرایندها و تکنولوژیهای موجود است که سبب خلق ارزش برای شرکت میشوند.
کلیدی ترین مفهوم در این تعریف، خلق ارزش است. ارزش آن چیزی است که مشتری را مشتاق میکند تا برای آن مبلغی بپردازد. تفاوت بین درآمد و هزینه کل، چیزی است که به آن سود میگوییم. سود دقیقا همان ارزشی که شرکت شما در فرایند زنجیره تامین خود به دست آورده است.
این دیدگاه به ما کمک خواهد کرد تا فعالیتهایی که برای مشتری ارزش ایجاد نمیکنند را شناسایی کرده و حذف کنیم. با حذف فعالیتهای بی ارزش، هزینه تولید کاهش یافته که نتیجهی آن سود بیشتر یا قیمت رقابتیتر خواهد بود.
به عبارت سادهتر، شرکتهایی که بتوانند زنجیره تامین خود را به خوبی مدیریت کنند، تمرکز خود را بر نیاز مشتری قرار دهند و تولید ناب را در دستور کار خود قرار دهند، بهای تمام شده کمتری خواهند داشت. هر چه بهای تمام شده نسبت به رقبا پایینتر باشد، این امکان وجود دارد که پیشنهادهای قیمتی بهتری به مشتری ارائه شود که نتیجه آن تصاحب سهم بیشتری از بازار و افزایش فروش (افزایش درآمد) خواهد بود.
یک زنجیره تامین از چه بخشهایی تشکیل شده است؟
زنجیره تامین به طور کلی هسته عملیاتی یک سازمان را در بر میگیرد، این هسته عملیاتی شامل تمامی فعالیتهایی است که ارزش اصلی را خلق میکند. در این هسته، واحدهای زیادی درگیر هستند، واحدهایی همچون خرید، انبار، تولید، فروش و …
هر یک از این واحدها حلقهای مهم از این زنجیره محسوب میشوند که در صورت فقدان یا ضعف عملکردی، ممکن است موجودیت یک شرکت تولیدی را به خطر اندازد.