انتخاب ERP با توجه به اندازه سازمان

فهرست مطالب

راهکارهای سازمانی روش‌ها و تکنولوژی‌هایی را در بر می‌گیرد که به سازمان‌ها کمک می‌کنند عملکرد خود را بهبود بخشیده و نسبت به رقبا برتری یابند. یکی از این تکنولوژی‌ها سیستم ERP یا برنامه‌ریزی منابع سازمان است. در این نوشته کوتاه، به صورت ساده و مختصر به چگونگی انتخاب ERP می‌پردازیم.

راهکارهای سازمانی متعددی وجود دارند که می‌توان از آنها برای پیاده سازی ERP استفاده نمود که در حال حاضر علی‌رغم مسائل تحریمی همچنان امکان استفاده از آنها به روش‌های مختلف وجود دارد. به عنوان نمونه سیستم ERP شرکت SAP که مشهورترین این راهکارهاست در ایران توسط دو شرکت سامه‌آرا و ماموت سیستم ارائه می‌شود و از پشتیبانی‌های لازم نیز برخوردارند.

اما سوال مهم اینجاست که انتخاب این راهکارها چه مزایا و چه معایبی به همراه خواهد داشت ؟ و اساسا در چه حالتی بهتر است که به سراغ این راهکارها رفت؟

به طور قطع، امکانات ارائه شده در این راهکارها بسیار بیش از محصولات داخلی است و از این منظر بخواهیم انتخاب کنیم جای هیچ تردیدی نیست که باید گزینه‌هایی همچون SAP را برتر از تمامی محصولات ایرانی بدانیم. این محصولات با توجه به تجربه پیاده سازی در صنایع مختلف و امکان سفارشی سازی بسیار قوی که دارند در اغلب موارد می‌توانند نیاز سازمان‌ها را پوشش دهند. اما برای انتخاب یک گزینه مناسب در عالم واقع چند چیز را باید مدنظر داشت:

یک. میزان نبوغ کسب و کار از نظر تفکر سیستمی.

دو. سطح درآمد، گردش مالی و سودآوری کسب و کار.

سه. تاثیرپذیری کسب و کار از روند سیستمی شدن.

چهار. میزان خاص بودن فرایندهای کسب و کار.

اگر شرکت شما سطح درآمدی خوبی نداشته باشد اساسا توان بهره‌برداری از گزینه‌های بین‌المللی را نخواهید داشت. هزینه تهیه و پیاده‌سازی سیستم برنامه‌ریزی منابع سازمان (ERP) شرکت SAP در ایران بیش از هفت برابر بهترین گزینه داخلی است و هزینه تگهداری سالانه آن از هزینه خریداری کامل گزینه مشابه داخلی بیشتر خواهد بود.

اگر کسب و کار بالغی نداشته باشید از انبوه امکانات موجود در این نرم‌افزارها به خوبی استفاده نخواهید کرد. این دقیقا مانند آن است که یک هواپیما بخرید ولی خلبانی بلد نباشید و فقط روی زمین آن را حرکت دهید.

اگر کسب و کار شما سرمایه محور باشد (مثلا حوزه سرمایه گذاری) یا چندان در اثر مکانیزاسیون تغییر محسوسی در آن ایجاد نشود استفاده از گزینه‌های ERP گران‌قیمت فقط پول دور ریختن است که البته بسیاری از صاحبان صنایع فقط از روی چشم و هم چشمی ممکن است دست به این کار بزنند.

اگر فرایندهای کاری خاصی دارید که کمتر در سایر شرکت‌ها دیده می‌شود، هزینه ایجاد آنها در ERPهای بین المللی زیاد خواهد بود.

انتخاب ERP مناسب با توجه به اندازه کسب و کار

انتخاب ERP برای کسب و کارهای کوچک: اگر کسب و کار کوچکی دارید که با نرخی معمولی در حال رشد است، بهتر است از میان سیستم‌های ERP داخلی، یکی را که برای سطح درآمدی شما بهترین است با پیش بینی سه سال آتی خود خریداری کنید. سازمان موجودی زنده است و در هر مرحله از رشد خود اقتضائات متفاوتی دارد. لذا حرکت از شرکتی کوچک به یک شرکت چند هزار نفری شاید لازم باشد چندین بار سیستم‌های اطلاعاتی  به کل تغییر یابند.

انتخاب ERP برای کسب و کارهای متوسط: اگر کسب و کار متوسطی دارید که پیش‌بینی می‌کنید که در 5 سال آینده به درآمدی قابل توجه برسید، بهترین گزینه ایرانی را خریداری نموده و طی دوره بهره‌برداری از آن، بلوغ فرایندی خود را تقویت نمایید. همچنین یک سیستم BPMS نیز برای سفارش سازی نیازهای خاص خود در نظر بگیرید.

انتخاب ERP برای کسب و کارهای بزرگ: اگر کسب و کار بزرگی دارید که پیش‌بینی می‌کنید ظرف 3 سال آینده به درآمدی بیش از 100 برابر قیمت پیاده‌سازی ERP شرکت SAP برسید، حتما همین گزینه را انتخاب نموده و از هم اکنون به فکر پیاده‌سازی آن باشید